Polecane

Kremowa zupa z dyni

 

Kremowa zupa z dyni



    Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:

 

Składniki:

·        1 duża dynia (ok.1800g)

·        1 średnia marchewka

·        1 średnia pietruszka

·        1 duża cebula

·        3 średnie ziemniaki

·        1 średni batat

·        2 łyżki oliwy

·        1,5 – 2l wody

·        Wegeta

·        Galka muszkatołowa

·        Śmietana 18%

·        Dla mięsożerców – boczek


        Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i smażyć jeszcze przez ok 4 minuty. Po tym czasie warzywa zalać wrzątkiem (ok. 2 litry) tak aby woda tylko je przykryła. Zamykamy garczek pokrywką i dusimy tak na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołowa. Można podawać z łyżką śmietany, jednak zupa sama w sobie już jest przepyszna.

W opcji dla mięsożerców polecamy wytopić boczek na patelni i wrzucać bezpośrednio do miski przed podaniem z dodatkiem śmietany.


Krem z dyni w 100g zawiera ok.: 33 kcal, 0.9g białka, 0.7g tłuszczy, 6.3g węglowodanów.


Smacznego!

 

Komentarze

Popularne posty