Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni
Skoro dynia jest
królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca
żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:
Składniki:
·
1 średnia marchewka
·
1 średnia pietruszka
·
1 duża cebula
·
3 średnie ziemniaki
·
1 średni batat
·
2 łyżki oliwy
·
1,5 – 2l wody
·
Wegeta
·
Galka muszkatołowa
·
Śmietana 18%
· Dla mięsożerców – boczek
Wszystkie
warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia
(również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić
pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie
wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko
się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i smażyć
jeszcze przez ok 4 minuty. Po tym czasie warzywa zalać wrzątkiem (ok. 2 litry)
tak aby woda tylko je przykryła. Zamykamy garczek pokrywką i dusimy tak na małym
ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy do
smaku. Na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołowa. Można podawać z łyżką śmietany,
jednak zupa sama w sobie już jest przepyszna.
W opcji dla mięsożerców
polecamy wytopić boczek na patelni i wrzucać bezpośrednio do miski przed podaniem z dodatkiem śmietany.
Krem z dyni w 100g zawiera ok.: 33 kcal, 0.9g białka, 0.7g tłuszczy, 6.3g węglowodanów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz