Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Razowa tortilla z wołowiną


Razowa tortilla z wołowiną




Składniki na dwie porcje:

Farsz:
·        400g wołowiny
·        0,5 główki kapusty pekińskiej
·        1 młoda marchewka
·        1 duża cebula czerwona
·        2 średnie ogórki małosolne
·        1 duży pomidor
·        Sezam
·        1 łyżka octu balsamicznego
·        1 łyżka sosu sojowego
·        Papryka słodka
·        Sól
·        Pieprz
·        ½ łyżki oleju kokosowego
·        ½ szklanki gorącej wody





Placki:
·        Ok. ½ szklanki mąki razowej typ 2000
·        Ok. 1/3 szklanki gorącej wody
·        Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
·        Sól do smaku
Sos czosnkowy:
·        ½ opakowania jogurtu greckiego
·        1 ząbek czosnku
·        Sól i pieprz do smaku
Sos musztardowy:
·        ½ opakowania jogurtu greckiego
·        1 łyżka musztardy miodowej
·        Sól i pieprz do smaku






Sposób przygotowania:

Wołowinę pokroić w drobną kostkę posypać papryką i pieprzem oraz wrzucić na rozgrzany olej kokosowy. Mięso smażyć na dużym ogniu tak aby mocno przypaliło się z wierzchu. Po przesmażeniu zalewamy gorąca wodą i przykrywamy pokrywką. Mięso ma się dusić ok. 15 min na małym ogniu. Po tym czasie znowu zwiększamy ogień aby odparowała zaległa część wody. Aby pozostało soczyste i miękkie dodajemy sól dopiero po odparowaniu wody. Wlewamy ocet balsamiczny, sos sojowy, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i posypujemy sezamem. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie przykrywamy pokrywką. Dusimy ok 30 min. w międzyczasie ciągle sprawdzając czy mięso jest już miękkie i ładnie się rozwarstwia. Kapustę pekińską i ogórki małosolne pokroić w cieniutkie paseczki. Marchewkę wyskrobać obieraczką na cienkie wiórki a pomidora pokroić w grube plastry. W międzyczasie przygotować ciasto i sosy.

Sos czosnkowy: do osobnego pojemniczka wlać połowę opakowania jogurtu greckiego, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos musztardowy: do osobnego pojemniczka wlać połowę opakowania jogurtu greckiego, dodać łyżkę musztardy miodowej oraz pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortilla:
Link do przepisu na wyśmienite pszenne tortille wrzucamy na końcu wpisu. Wzorując się na nim przygotowałyśmy składniki na dwa razowe placki: gorącą wodę, olej, mąkę i sól dodać do misy miksera. Ciasto należy wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego aż uzyskamy elastyczną masę. Powyższe składniki są podane w przybliżonych ilościach. Wyrabiając ciasto należy ciągle sprawdzać jego konsystencję i po trochu dodawać mąki lub wody do uzyskania idealnej masy. Ciasto przykryć szczelnie ścierką lub folią i odstawić na 30 min. Podzielić na dwie porcje i rozwałkować na dwa cienkie placki. Smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki placek należy przewrócić na druga stronę.

Na gotowe placki kłaść kolejno, kapustę pekińską, sos musztardowy, ogórka konserwowego, marchewkę, pomidora, wołowinę z cebulką i sos czosnkowy. Tortille zawinąć w rulonik i można pałaszować 😊.

Jeden placek z tortilli zawiera :
Kcal 659
Białko 58g
Tłuszcze 22,5g
Węglowodany 55,3g – 5,5 WW





Smacznego!

Źródło:



Komentarze

Popularne posty