Razowa tortilla z wołowiną
Składniki na dwie porcje:
Farsz:
·
400g wołowiny
·
0,5 główki kapusty pekińskiej
·
1 młoda marchewka
·
1 duża cebula czerwona
·
2 średnie ogórki małosolne
·
1 duży pomidor
·
Sezam
·
1 łyżka octu balsamicznego
·
1 łyżka sosu sojowego
·
Papryka słodka
·
Sól
·
Pieprz
·
½ łyżki oleju kokosowego
·
½ szklanki gorącej wody
Placki:
·
Ok. ½ szklanki mąki razowej typ 2000
·
Ok. 1/3 szklanki gorącej wody
·
Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
·
Sól do smaku
Sos czosnkowy:
·
½ opakowania jogurtu greckiego
·
1 ząbek czosnku
·
Sól i pieprz do smaku
Sos musztardowy:
·
½ opakowania jogurtu greckiego
·
1 łyżka musztardy miodowej
·
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w drobną kostkę
posypać papryką i pieprzem oraz wrzucić na rozgrzany olej kokosowy. Mięso
smażyć na dużym ogniu tak aby mocno przypaliło się z wierzchu. Po przesmażeniu
zalewamy gorąca wodą i przykrywamy pokrywką. Mięso ma się dusić ok. 15 min na
małym ogniu. Po tym czasie znowu zwiększamy ogień aby odparowała zaległa część
wody. Aby pozostało soczyste i miękkie dodajemy sól dopiero po odparowaniu
wody. Wlewamy ocet balsamiczny, sos sojowy, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę
i posypujemy sezamem. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie przykrywamy
pokrywką. Dusimy ok 30 min. w międzyczasie ciągle sprawdzając czy mięso jest
już miękkie i ładnie się rozwarstwia. Kapustę pekińską i ogórki małosolne
pokroić w cieniutkie paseczki. Marchewkę wyskrobać obieraczką na cienkie wiórki
a pomidora pokroić w grube plastry. W międzyczasie przygotować ciasto i sosy.
Sos czosnkowy: do osobnego
pojemniczka wlać połowę opakowania jogurtu greckiego, dodać wyciśnięty przez
praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sos musztardowy: do
osobnego pojemniczka wlać połowę opakowania jogurtu greckiego, dodać łyżkę
musztardy miodowej oraz pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortilla:
Link do przepisu na wyśmienite
pszenne tortille wrzucamy na końcu wpisu. Wzorując się na nim przygotowałyśmy
składniki na dwa razowe placki: gorącą wodę, olej, mąkę i sól dodać do misy
miksera. Ciasto należy wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego aż uzyskamy
elastyczną masę. Powyższe składniki są podane w przybliżonych ilościach.
Wyrabiając ciasto należy ciągle sprawdzać jego konsystencję i po trochu dodawać
mąki lub wody do uzyskania idealnej masy. Ciasto przykryć szczelnie ścierką lub
folią i odstawić na 30 min. Podzielić na dwie porcje i rozwałkować na dwa
cienkie placki. Smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu bez dodatku
tłuszczu. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki placek należy przewrócić
na druga stronę.
Na gotowe placki kłaść kolejno,
kapustę pekińską, sos musztardowy, ogórka konserwowego, marchewkę, pomidora, wołowinę
z cebulką i sos czosnkowy. Tortille zawinąć w rulonik i można pałaszować 😊.
Jeden placek z tortilli
zawiera :
Kcal 659
Białko 58g
Tłuszcze 22,5g
Węglowodany 55,3g – 5,5 WW
Smacznego!
Źródło:
Komentarze
Prześlij komentarz