Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Domowa chałka

Domowa chałka




Już od dłuższego czasu większość drożdżowych wypieków robię zwyczajnie na oko. Dodaję, mieszam, coś odejmuję, albo dosypuję. Dzisiaj tak ulepiłam chałkę :) .

Składniki:

•ok. 220-230g mąki pszennej
•100 ml mleka 3,2%
•20g masła
•16g świeżych drożdży
•2 łyżeczki cukru
•szczypta soli

Drożdże wrzucić do miseczki z letnim mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę cukru i przykryć ściereczką. Odstawić na bok na ok. 10-15 min. W międzyczasie rozpuścić masło i również odstawić do ostygnięcia. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać 1 czubatą łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodać rozczyn z drożdży oraz wystudzone masło. Zagnieść i w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i odrywać się od ręki bez problemu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części i uformować wałeczki. Z wałeczków zapleść warkocz i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Piec ok. 20 min.


Chałka w tej postaci będzie zaledwie lekko słodka. Idealna do wszelkiego rodzaju konfitur, kremów czekoladowych i innych słodkich mazideł. Można ją również podać na wytrawnie z wędliną i jajkiem na twardo. Chałka z samym masełkiem potrzebuje troszeczkę więcej słodyczy :) Jeżeli lubicie słodką chałkę musicie dodać ok. 3-4 łyżeczki cukru.

W 100g chałka zawiera 277 kcal, 8.7g białka, 6.8g tłuszczy, 45.6g węglowodanów.

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty