Domowa
chałka

Już od dłuższego czasu większość
drożdżowych wypieków robię zwyczajnie na oko. Dodaję, mieszam, coś odejmuję,
albo dosypuję. Dzisiaj tak ulepiłam chałkę :) .
Składniki:
•ok. 220-230g mąki pszennej
•100 ml mleka 3,2%
•20g masła
•16g świeżych drożdży
•2 łyżeczki cukru
•szczypta soli
Drożdże wrzucić do miseczki z letnim mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę cukru i przykryć
ściereczką. Odstawić na bok na ok. 10-15 min. W międzyczasie rozpuścić masło i
również odstawić do ostygnięcia. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać 1 czubatą łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodać rozczyn z drożdży oraz wystudzone masło.
Zagnieść i w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i odrywać
się od ręki bez problemu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie
zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części i uformować wałeczki. Z
wałeczków zapleść warkocz i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z
odrobiną mleka. Piec ok. 20 min.

Chałka w tej postaci będzie zaledwie lekko słodka. Idealna do wszelkiego rodzaju konfitur, kremów czekoladowych i innych słodkich mazideł. Można ją również podać na wytrawnie z wędliną i jajkiem na twardo. Chałka z samym masełkiem potrzebuje troszeczkę więcej słodyczy :) Jeżeli lubicie słodką chałkę musicie dodać ok. 3-4 łyżeczki cukru.
W 100g chałka zawiera 277
kcal, 8.7g białka, 6.8g tłuszczy, 45.6g węglowodanów.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz