Drożdżówki
z kruszonką
Składniki:
·
440g mąki pszennej + ok. 160g mąki
pszennej do dosypania
·
12g drożdży instant
·
70g cukru lub 120g erytrytolu
·
½ łyżeczki soli
·
1 jajko
·
120 ml wody
·
250 ml mleka
·
60g miękkiego masła
Kruszonka:
·
50g zimnego masła
·
90g mąki pszennej
·
50g cukru
Na
małym ogniu podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Odłożyć do ostygnięcia. W
dużej misce wymieszać ze sobą 440g przesianej mąki pszennej, drożdże, cukier i
sól. Dodać wodę, jajko i ostudzone mleko z masłem. Ciasto wyrabiać przy pomocy
miksera z hakami. Mieszać do połączenia się składników i powoli dodawać ok.
160g mąki, dopóki ciasto nie zacznie stawać się gęste i gładkie. Ciasto wyrabia
się dosyć ciężko, dlatego też mikser może stawiać lekki opór. Masa może być
lekko klejąca, ważne, żeby nie była zbyt rzadka, ani za bardzo zbita. Odstawić
do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i
kilkoma ruchami zarobić ciasto. Zanim rozwałkujemy ciasto należy obficie
obsypać całą stolnicę mąką, aby ciasto do niej nie przywarło. Rozwałkować na
duży prostokąt o grubości ok 1-1,5 cm.
Smarować dowolnymi konfiturami. U nas
wylądowała konfitura jagodowa, cukier połączony z cynamonem oraz margaryna.
Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na ok 4cm równe części. Blaszkę smarujemy
tłuszczem i wykładamy ciasno obok siebie bułeczki. Odstawiamy na bok i w międzyczasie
robimy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, opcja termoobieg.
Do
miski wrzucić zimne masło, cukier oraz mąkę. Rozcierać palcami aż składniki się
ze sobą połączą i powstaną grudni na kruszonkę. Gotową mieszankę wysypujemy
obficie na bułeczki. Gotowe ciasto można również w całości przenieść do formy
wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierch dodać owoce i obficie wysypać
kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 35 min. sprawdzając jak przypieka się wierzch.
Zwykła
drożdżówka z kruszonką, bez nadzienia w 100g zawiera 288kcal, 6.7g białka,
8.2g tłuszczy, 47.1g węglowodanów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz