Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Drożdżówki z kruszonką


Drożdżówki z kruszonką



Składniki:
·       440g mąki pszennej + ok. 160g mąki pszennej do dosypania
·       12g  drożdży instant
·       70g cukru lub 120g erytrytolu
·       ½ łyżeczki soli
·       1 jajko
·       120 ml wody
·       250 ml mleka
·       60g miękkiego masła


Kruszonka:
·       50g zimnego masła
·       90g mąki pszennej
·       50g cukru

Na małym ogniu podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Odłożyć do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać ze sobą 440g przesianej mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodać wodę, jajko i ostudzone mleko z masłem. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z hakami. Mieszać do połączenia się składników i powoli dodawać ok. 160g mąki, dopóki ciasto nie zacznie stawać się gęste i gładkie. Ciasto wyrabia się dosyć ciężko, dlatego też mikser może stawiać lekki opór. Masa może być lekko klejąca, ważne, żeby nie była zbyt rzadka, ani za bardzo zbita. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i kilkoma ruchami zarobić ciasto. Zanim rozwałkujemy ciasto należy obficie obsypać całą stolnicę mąką, aby ciasto do niej nie przywarło. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1-1,5 cm. 

Smarować dowolnymi konfiturami. U nas wylądowała konfitura jagodowa, cukier połączony z cynamonem oraz margaryna. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na ok 4cm równe części. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasno obok siebie bułeczki. Odstawiamy na bok i w międzyczasie robimy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, opcja termoobieg.

Do miski wrzucić zimne masło, cukier oraz mąkę. Rozcierać palcami aż składniki się ze sobą połączą i powstaną grudni na kruszonkę. Gotową mieszankę wysypujemy obficie na bułeczki. Gotowe ciasto można również w całości przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierch dodać owoce i obficie wysypać kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 35 min. sprawdzając jak przypieka się wierzch.





Zwykła drożdżówka z kruszonką, bez nadzienia w 100g zawiera 288kcal, 6.7g białka, 8.2g tłuszczy, 47.1g węglowodanów.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty