Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Pyszny domowy chlebek


Pyszny domowy chlebek

            Przypominamy przepis na super domowy chlebek tym razem na mące pszennej. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Jedyne czego nam potrzeba to oczywiście składników, czasu i cierpliwości 😊. To do dzieła!







Składniki:
·       Ok. 420g mąki pszennej
·       Ok. 325 ml letniej wody
·       Ok. 20-24g świeżych drożdży
·       ½ łyżeczki cukru
·       Niepełna łyżeczka soli
·       Ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Wodę, oliwę, drożdże i cukier wymieszać ze sobą i odstawić na bok na krótką chwilę. W Tym samym czasie do dużej miski przesiać mąkę i dodać sól. Wlać mieszankę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 50 min. – 1h. Po tym czasie nagrzać piekarnik na ok. 220 stopni góra – dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dowolnym tłuszczem. Przelać ciasto i mokrą ręką wygładzić wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dodatkowe 15 min. Po tym czasie obsypać górę obficie mąką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 – 45 min. Po 30 min zmieniam tryb piekarnika na termoobieg.




W 100g chleba znajduje się 207 kcal, 5.8g białka, 3.1g tłuszczy, 39.5g węglowodanów

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty