Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Ryż z groszkiem i mini kotleciki


Ryż z groszkiem i mini kotleciki



Składniki:

·       1 torebka dowolnego ryżu
·       1 średnia cebula
·       80g mini  groszku konserwowego
·       Ok. 250 ml warzywnego bulionu lub rosołu
·       400g mięsa mielonego z indyka
·       1 jajko
·       2 łyżki oliwy z oliwek
·       Ulubione przyprawy

Sposób przygotowania ryżu:

Na patelnię wylewamy 1 łyżkę oliwy i podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w średnią kostkę i razem z ryżem, oraz groszkiem wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Przesmażamy do momentu aż cebula i groszek dobrze się zarumienią. Zalewamy ok. dwoma chochelkami gotowego rosołu, do przykrycia naszej mieszanki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu co chwilę mieszając. W momencie, kiedy ryż wypije cały bulion, dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy tę czynność do momentu, aż ryż będzie ugotowany.

Sposób przygotowania kotlecików:

      Do miski wrzucamy mięso, 1 jajko, odrobinę wody i ulubione przyprawy. Mięso wyrabiamy ręką aż zamieni się w kleistą papkę. Na patelnię wylewamy czubatą łyżkę oliwy i podgrzewamy. Mięsną masę wykładam przy pomocy gałki do lodów, bądź dużej łyżki na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.

Taki obiad idealnie smakuje w kompozycji z sosem chilli słodko – pikantnym firmy Tao-Tao.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty