Ryż
z groszkiem i mini kotleciki
Składniki:
·
1 torebka dowolnego ryżu
·
1 średnia cebula
·
80g mini groszku konserwowego
·
Ok. 250 ml warzywnego bulionu lub rosołu
·
400g mięsa mielonego z indyka
·
1 jajko
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
Ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
ryżu:
Na
patelnię wylewamy 1 łyżkę oliwy i podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w średnią kostkę i razem z ryżem, oraz groszkiem
wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Przesmażamy do momentu aż cebula i groszek
dobrze się zarumienią. Zalewamy ok. dwoma chochelkami gotowego rosołu, do
przykrycia naszej mieszanki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu co
chwilę mieszając. W momencie, kiedy ryż wypije cały bulion, dolewamy kolejną
porcję. Powtarzamy tę czynność do momentu, aż ryż będzie ugotowany.
Sposób
przygotowania kotlecików:
Do miski wrzucamy mięso, 1 jajko,
odrobinę wody i ulubione przyprawy. Mięso wyrabiamy ręką aż zamieni się w
kleistą papkę. Na patelnię wylewamy czubatą łyżkę oliwy i podgrzewamy. Mięsną
masę wykładam przy pomocy gałki do lodów, bądź dużej łyżki na rozgrzaną
patelnię. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
Taki
obiad idealnie smakuje w kompozycji z sosem chilli słodko – pikantnym firmy
Tao-Tao.
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz