Weekendowa
pizza
Taką już mamy tradycje,
że w weekend jest u nas zawsze pizza. Dzieci ją wprost kochają. Można ją
przyrządzać z dowolnymi składnikami. U nas jednak króluje Margheritta w
najprostszym wykonaniu.
Składniki na ciasto
(średnia pizza):
·
200g mąki pszennej
·
18g świeżych drożdży
·
20ml oliwy z oliwek lub oleju
·
½ łyżeczki soli
·
½ łyżeczki cukru
·
200ml letniej wody
·
Dodatkowa szczypta soli
Wodę,
drożdże, oliwę, cukier i szczyptę soli wymieszać dokładnie ze sobą i odstawić
na bok na ok 15 min. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ½ łyżeczki soli i również
wymieszać. Dodać roztwór z drożdży i szybko zarobić ciasto ręką. Ciasto powinno
być miękkie i elastyczne. Może delikatnie kleić się do ręki. Odstawiamy do
wyrośnięcia na ok.30-40 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni
góra-dół. Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i zagniatamy krótką chwilę
na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkować, wylać sos i ulubione składniki. U nas
najprostsza wersja Margheritty jest ze słodkim ketchupem jako sos i górą tartej
mozzarelli. Jeżeli lubicie grubsze ciasto zostawcie gotową pizzę ze składnikami
jeszcze na ok. 10-15 min do ponownego wyrośnięcia. Cienkie ciasto musi od razu
trafić do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min. sprawdzając jak przypiekają się boki
pizzy.

Z
dodatkiem 100g tartej mozzarelli i ok. 60g łagodnego ketchupu Kotlin pizza w
100g zawiera 244 kcal, 8.7g białka, 8.7g tłuszczy, 32.9g węglowodanów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz