Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Weekendowa pizza


Weekendowa pizza
Taką już mamy tradycje, że w weekend jest u nas zawsze pizza. Dzieci ją wprost kochają. Można ją przyrządzać z dowolnymi składnikami. U nas jednak króluje Margheritta w najprostszym wykonaniu.



Składniki na ciasto (średnia pizza):
·       200g mąki pszennej
·       18g świeżych drożdży
·       20ml oliwy z oliwek lub oleju
·       ½ łyżeczki soli
·       ½ łyżeczki cukru
·       200ml letniej wody
·       Dodatkowa szczypta soli

Wodę, drożdże, oliwę, cukier i szczyptę soli wymieszać dokładnie ze sobą i odstawić na bok na ok 15 min. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ½ łyżeczki soli i również wymieszać. Dodać roztwór z drożdży i szybko zarobić ciasto ręką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Może delikatnie kleić się do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30-40 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni góra-dół. Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i zagniatamy krótką chwilę na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkować, wylać sos i ulubione składniki. U nas najprostsza wersja Margheritty jest ze słodkim ketchupem jako sos i górą tartej mozzarelli. Jeżeli lubicie grubsze ciasto zostawcie gotową pizzę ze składnikami jeszcze na ok. 10-15 min do ponownego wyrośnięcia. Cienkie ciasto musi od razu trafić do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min. sprawdzając jak przypiekają się boki pizzy.


Z dodatkiem 100g tartej mozzarelli i ok. 60g łagodnego ketchupu Kotlin pizza w 100g zawiera 244 kcal, 8.7g białka, 8.7g tłuszczy, 32.9g węglowodanów.









Smacznego!

Komentarze

Popularne posty