Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Miechowskie placuszki


Miechowskie placuszki




Kochane mamusie i kochani tatusiowie. Mamy dla Was super opcję dla niejadków. Z propozycją na drugie śniadanie przychodzą do Was „Miechowskie placuszki”. Nie dość, że są fantastycznie wilgotne, to jeszcze znikają z talerza w mgnieniu oka! Pokocha je każdy mały krytyk kulinarny. Musimy jednak zaznaczyć, że to nie jest propozycja śniadaniowa dedykowana specjalnie dla diabetyków. Mamy nadzieję, że macie na uwadze to, że swoim domownikom bardzo często przygotowujemy zwykłe potrawy. Ale nic straconego, niebawem wersja specjalnie dla naszych słodkich obserwatorów 😊

Składniki:
·       1 opakowanie serka waniliowego Miechów
·       6g cukru wanilinowego
·       6g proszku do pieczenia
·       1 jajko
·       45g mąki pszennej





Całość mieszamy dokładnie ze sobą. Masa ma być gęsta. Na patelni podgrzewamy dowolny tłuszcz i układamy placuszki. Ok. 1 łyżka stołowa na 1 placuszek. Gęsta masa bardzo szybko stanie się bardzo delikatna, dlatego też najlepiej smażyć je na średnim ogniu i delikatnie przewracać na drugą stronę. Pamiętajcie, że masa będzie rosła, dlatego zróbcie troszeczkę większy odstęp pomiędzy partiami. Z masy wychodzi ok. 8 placuszków.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty