Fit PIZZA z twarogu
Mój mąż zachęcił mnie do spróbowania takiej pizzy. Ja na początku byłam negatywnie do tego nastawiona.
No bo jak pizza z twarogu !? 🙈🙈🙈 Spróbowałam, bo lubię jeść nowości i.... pozytywnie mnie to zaskoczyło :)
Oczywiście, każdy ma swoją wersję, ja wolę z mniejszą ilością maki, mąż woli jej więcej. Kto co lubi :)
Składniki na spód pizzy:
- 250 g chudego twarogu
- 2x jajko
- 20g lub 50 g maka orkiszowa pełnoziarnista
- oregano
- sól
- pieprz
Dodatki:
Jakie tylko lubisz na pizzy u mnie:
- 50 g mozzarella
- 50 g szynki
- 30 g kukurydzy
Spód robi się bardzo szybko, przygotowanie zajmie około 2 minut. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je ze sobą.
Wyłóż masę na papier do pieczenia. Masa będzie dość kleista (wszystko zależy też ile mąki dodasz).
Czysty spód wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni (góra-dół) .
Po 15 minutach wyjmij, posmaruj sosem i dodaj swoje dodatki na pizze i z powrotem włóż do piekarnika.
Piecz około 5 minut, aż do momentu rozpuszczenia sera.
SMACZNEGO! 👌👌
Cała pizza ma około 605 kcal
71.6 g białka, 13.4 g tłuszczy, 50,4 węglowodanowów.
100 g zawiera około 107 kcal
13.4 g bialka 2.4 g tłuszczy, 7.8 g węglowodanowów.
Komentarze
Prześlij komentarz