Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kremowa zupa z dyni

  Kremowa zupa z dyni      Skoro dynia jest królową jesieni, to i u nas znajdziecie sposób na przepyszny krem. Zupa ogrzewająca żołądki, zimne dłonie i pobudzająca zmysły. Oto nasza propozycja:   Składniki: ·         1 duża dynia (ok.1800g) ·         1 średnia marchewka ·         1 średnia pietruszka ·         1 duża cebula ·         3 średnie ziemniaki ·         1 średni batat ·         2 łyżki oliwy ·         1,5 – 2l wody ·         Wegeta ·         Galka muszkatołowa ·         Śmietana 18% ·         Dla mięsożerców – boczek           Wszystkie warzywa obrać i pokroić w gruba kostkę. Dynie odseparować do osobnego naczynia (również wydrążoną, obraną i pokrojoną w kostkę). Do dużego garczka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, batata i cebulę. Doprawić porządnie wegetą i smażyć na średnim ogniu. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru i lekko się zaczną przypalać dorzucić do garczka dynie. Wszystko dobrze zamieszać i s

Serowa pizza bez mąki.

 

Serowa pizza bez mąki.

 

    Jak cudownie byłoby zjeść pizzę bez WW i bez martwienia się o szybki wyrzut cukru w górę. Jednak nie oszukujmy się, prawdziwa pizza to ciasto i sos, i ser, i masa innych składników, która smakuje wyśmienicie ale w rezultacie
(w większości )nie wpływa dobrze na nasz cukier.

     Grzebiąc w internetowych pieleszach znalazłam kilka sposobów na przekąski podobne do pizzy. I o to moja mieszankowa propozycja na serowa pizzę bez maki.

        Jest szybka, prosta w robieniu i przede wszystkim bezpieczna dla naszej glukozy. Ba, jest super opcją na przekąskę dla naszych najmłodszych cukiereczków.

 

Składniki

  •        100 tartego sera mozzarella
  •        50g tartego sera granda padano
  •        2 jajka
  •        Ketchup - łagodny
  •        Salamie

 

                    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu wymieszać oba sery i żółtka. Dodać białko i delikatnie wymieszać całość na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni – termoobieg. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać łyżką stołową i delikatnie uformować okrągły placek. Na wierzch wylać ok. 1 łyżeczkę ketchupu i delikatnie wklepać w ciasto. Wyłożyć ulubione składniki. U nas minimalizm – czyli salamie.  
Z całej masy wyszło nam 6 mini pizzerinek. Piec ok 10 – 15 min.

 

Jedna pizzerinka zawiera ok.: 117 kcal, 9.8g białka, 7.8g tłuszczy, 1.6g węglowodanów.

Komentarze

Popularne posty